Хюга рецепти | Класически шведски специалитет Råraka

С настъпването на есента и по-хладното време желанието ми за кулинарни подвизи се завръща.
В днешната статия ще ви покажа как да си приготвим един бърз класически шведски специалитет с няколко съставки.
Освен че е много вкусен и лесен за приготвяне, той изглежда просто неустоимо.

Råraka е традиционно шведско ястие.
Приготвя се от настъргани и запържени картофи, а заливката може да е в два варианта – стандартна или вегетарианска.
В първия случай използваме бекон, а за втория – гъби (по рецепта са от вида ‘пачи крак’). И двата варианта гарнираме с любимото на шведите сладко от червени боровинки.
А сега нека се запознаем и останалите детайли от рецептата.
Класически шведски специалитет Råraka
Необходими продукти
8 картофа
500 гр. гъби (по възможност ‘пачи крак’)
250 мл. крема сирене или много гъста заквасена сметана (крем фреш по оригиналната рецепта)
150 гр. сирене чедър
1 глава червен лук
див лук (шивес) – не е задължителен
1-2 с.л. масло
сол
Начин на приготвяне
#1 Обелваме и рендосваме картофите. Поставяме картофите в цедка или гевгир и ги отцеждаме максимално добре от водата;
#2 Запържваме леко гъбите в средно сгорещен тиган докато водата от тях се изпари;
#3 Нарязваме на ситно червения и дивия лук;
#4 След като водата от гъбите се е изпарила, добавяме няколко маслото и малко сол;
#5 В отделен тиган сгорещяваме малко масло. Оформяме картофените ‘палачинки’ в желаната от нас форма и големина и ги слагаме в нагорещения тиган, притискайки с шпатула отгоре, за да ги сплескаме. Препичаме ги до златист-окафяво и от двете страни;
#6 Поставяме готовите картофени ‘палачинки’ (råraka) в чиния и гарнираме с топка от крема сиренето. Добавяме и част от гъбената плънка и рендосваме чедър отгоре;
#7 За финал разпръскваме малко червен и див лук;
Воала!
photo: ica.se photo: vegomagasinet.se
photo: nordictemptations.com photo: ica.se
Ще се радвам да ми споделите дали ви е харесала тази рецепта и изобщо как преминава времето ви в едно от най-хюга кътчетата – кухнята.
За още рецепти и вдъхновение може да ме подкрепите и
последвате в инстаграм от тук.
Желая ви слънце,
Вики