Treehotel Sweden | Необикновеният шведски хотел, построен върху дървета

Напук на 2020-та година продължавам да обикалям по света (макар и виртуално) и да разширявам списъка си с не просто любопитни дестинации, а с места, хора и емоции, които придават повече смисъл и дълбочина на живота.

А кой знае.. може би през следващата година ще имам късмета да посетя някои от тях, така че е добре да съм наясно с желанията си от сега.

Ще се включите ли и вие?

Дано не се страхувате от високо, защото днес съм ви приготвила едно загадъчно бижу от туристическата колекция на Скандинавия.

Чували ли сте за архитектурния феномен Treehotel ?

Това е мистериозно кътче в Северна Швеция където се намира един от най-изумителните хотели в света – Treehotel или “дървесният хотел”.

Името му произлиза от факта, че е изграден изцяло върху 10-метрови ароматни борове, растящи по териториите на Шведска Лапландия.

photo: swedishlapland.com

Treehotel се намира в градчето Харадс. Този специален хотел предлага уникален престой сред дърветата, като съчетава модерна, екологична архитектура с домашен уют и предимствата на вълшебна природна гледка.

Създателите вярват, че по този начин гостите на хотела имат възможност да изживеят едно магично приключение, като същевременно заздравят връзката си с природата и се приближат до така жадувания от модерното ни общество баланс.

Хотелът е съставен от седем отделни стаи, проектирани от различни архитекти и пресъздаващи стилово-чудновати идеи.

Най-новата от тях е

THE 7TH ROOM

или “Седмата стая”.

Тя е последното попълнение към дървесния мини хотел, който побира до 5 госта.

Проектирана е от норвежкия гигант Snøhetta

Дизайнът е супер модерен, но същевременно размива границите на открито и закрито, като по този начин позволява на сградата да се слее с околната среда.

Широките прозорци, започващи от тавана до пода осигуряват невероятна гледка към река Люле. 

С помощта на мрежеста тераса, издигаща се над основата на боровете и дърво, което преминава през самата кабина, “Седмата стая” става част от гората.

Според собствениците, мисията на тази стая е да сближи хората и природата, като разшири социалните пространства на хотела извън територията му и дори по-далеч. 

Останалите не по-малко необикновени стаи са:

MIRRORCUBE

Пресъздава идеята за скрит сред лапландските гори огледален куб, изпълнен с топлина, уют и неподправен чар. 

За да предпази птиците от евентуални наранявания в случай, че не забележат стаята, собствениците са се погрижили тя да бъде облепена със специално (видимо от птиците) фолио.

BIRD’S NEST

Да се сгушим в това вълшебно “птиче гнездо” и да почувстваме с всички сетива топлия прилив на спокойствие и енергия.

THE CABIN

Това е най-романтичната част от Treehotel.  Тази стая е избор на много двойки за брачни предложения или сватбени обети.

THE UFO

НЛО-стаята е като “спуснато” от друг свят дизайнерско парче, в което да освободим въображението си и да се приближим до най-съкровените си мечти.

DRAGONFLY

Тази уникална сграда предлага неописуемо красива гледка към долината на река Люле. 

От комфорта на уютното кресло се потапяме в илюзията, че изящните борове са толкова близо до нас, сякаш можем да ги докоснем.

THE BLUE CONE

“Синият конус” всъщност е червен, но едва ли някой ще възрази. Има няколко теории за промяната в решението на собствениците относно неговия цвят, но няма да задълбавам.

В крайна сметка огненият нюанс му придава приказен облик, чрез който се отличава от не по-малко очарователните си събратя.

Най-впечатляващата част според мен от този прекрасен бизнес модел е неговата устойчивост и любов  към природата. 

Идеология, която колкото по-рано прегърнем, толкова по-подготвени и успешни ще прекрачим прага на бъдещето.

Ще се радвам да ми споделите в коментарите за кои части на света си мечтаете или желаете да посетите и с какво ви грабват сърцето.

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: treehotel.com


Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.