SCANDI STYLE | МИНИМАЛИСТИЧНА ЕСЕННА ВИЗИЯ

Есента е най-пъстрото превъплъщение на земята и един от най-уютните (хюга) сезони.

С нейните оранжеви краски, мистериозно мъгливи утрини и теменужени залези, тя се настанява тихо в сърцата и с прохладна нежна въздишка ни подготвя за предстоящата зима.

Разбъркваме кафето си, загледани в кристалните капчици дъжд, и мислено преподреждаме любимите есенни комбинации в гардероба.

Време е за нещо ново. 

И то не непременно новозакупено, а по-скоро някоя от онези удобни и стилни комбинации, в които се разхождат северните ни събратя – скандинавците.

Едва ли има някой сред нас, който да не се е чудил

Как викингите винаги успяват да излъчват завидна увереност и абсолютен комфорт?

Истината е, че идеалната северна визия е плод на многообразието на различните култури и националности от Дания, Швеция, Норвегия, Исландия и Финландия.

Тя е сложен микс от противоречия, като естетика и функционалност, минимализъм и лукс, финес и категоричност, елегантност и удобство.

Всяка от северните страни носи свои автентични особености, но въпреки това цялостната представа за популярния скандинавски стил (scandi style) е подчинена на някои общи закономерности.

Днес ще ви споделя три от основните стъпки към перфектната минималистична скандинавска визия.

Първото и основно правило е да се научим да смесваме смело “удобното” с “красивото”, но без да се престараваме. 

Тайната на скандинавската визия се крие в умелото балансиране на стил, елегантност, минимализъм, комфорт и усещане за деликатна небрежност.

А това са останалите по-важни стъпки, които ще ни помогнат да постигнем любимия северен аутфит, независимо от локацията си:

#1 ИЗБОР НА ВОДЕЩ ЦВЯТ

Като една от най-важните стъпки можем да определим избора на водещ цвят за нашата визия. Той ще носи цялостното настроение и идея на тоалета ни.

Моите топ класики за есента са черно, бяло и така характерния за сезона – цвят карамел.

В зависимост от предпочитанията си можем да заложим на бургундово червено, тъмен шоколад, сиво и всичко останало, което ни е на сърце.

#2 КОНТРАСТ НА МАТЕРИИ

Едно от основните правила за успешната скандинавска визия е съчетанието на различни материи и умелото “жонглиране” с контраста между тях.

Ключът е в баланса и усещането за непринуденост.

Моят съвет е да не се страхуваме да експериментираме, но и в никакъв случай да не позволяваме на перфекционизма да ни завладее.

Красотата, противно на очакванията, е в несъвършенствата.

#3 АКЦЕНТ

Акцентът в модата е като автографа, който артиста оставя върху шедьовъра си.

Той е финалният щрих, който придава характер и “самоличност” на визията ни.

Като акцент към тоалета си можем да използваме различни аксесоари, например: шал, шапка, ръкавици, чанта, бижу и други. 

Чрез него подчертаваме собствения си стил, внасяйки доза автентичност.

В днешната галерия съм ви подготвила няколко типични минималистични визии за есента в любимите ми тонове, носещи характерния скандинавски привкус и очарование.

Призовавам ви да подкрепим екологичната кауза на движението за “бавна” мода и да се постараем да пазаруваме при необходимост и по възможност – максимално качествени продукти или такива от ‘секънд хенд’ веригите. Също така с малко въображение бихме могли да сътворим чудесни нови комбинации от миналогодишните си дрехи.

За още вдъхновение и реални модни находки от най-емблематичните скандинавски брандове можете да разгледате публикациите за шведска (тук и тук) и датска мода (тук и тук).

Съвсем скоро ще ви споделя и ултимативен гайд за скандинавска с мода с някои от най-горещите тенденции, базови продукти и още няколко страхотни марки.

Не го изпускайте!

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: Pinterest, Minimumfashion & Finduslost


Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.