Svalbard | Свалбард – короната на Арктична Норвегия

‘Най-великите тайни винаги са скрити на най-необичайните места. Този, който не вярва в чудеса, никога няма да ги открие.’

Роалд Дал

Днес любовта ми към островите ще ни отведе на необичайно пътешествие до едни от най-отдалечените и покрити с вечен лед земи.

Свалбард или познат още като Шпицберген представлява група острови (архипелаг), намиращи се в Северния ледовит океан, които са най-северната част на Норвегия.

Локацията му е зад Северния полярен кръг, почти по средата между континенталната част на Норвегия и Северния полюс.

Наричан “Дивият Запад на Арктика” или “Последна спирка преди Северния полюс”, в буквален превод от норвежки името му означава “студено крайбрежие”. 

Открит е от холандския изследовател Вилем Баренц през 1596 година, който се опитвал да намери североизточен път през Арктика за Далечния Изток.

Съставен е от над 1000 острова, като главните сред тях са Шпицберген (най-голям), Североизточна земя, Баренц и други.

Столица и административен център е Лонгийрбюен (най-северния град в света), а населението наброява малко над 2700 души.

От древността до днес стотици ловци на китове и други ценни животни, миньори, изследователи и търсачи на нефт са се борели с дивата природа на тези северни земи, но малка част от тях са устояли на суровия арктичен климат.

Това е мястото, на което денят и нощта се сменят на почти равно разстояние. Арктичната зима трае около 4 месеца (октомври – февруари), а по време на летния период (април – август) слънцето никога не залязва.

Една от причините за по-мекият климат е минаващото наблизо топло течение – Гълфстрийм, благодарение на което средните температури остават по-високи от нормалните за тези географски ширини (около 5 градуса през лятото и около -14 през зимата).

За съжаление глобалното затопляне е причината за все по-нетипични и фатални температурни рекорди. Това лято беше измерена притеснителната 21,7 градуса по Целзий.

Поради тази причина Свалбард се счита за най-бързо затоплящото се място в света.

За овладяване на предстоящите катастрофални последствия за целия свят е необходимо да вземем мерки и да преминем към максимално устойчив начин на живот и бизнес. 

Повече детайли и ресурси по темата за устойчивостта ще откриете тук, тук и тук.

Продължителният период със светлина е причината за огромното биоразнообразие на Свалбард. Тук се срещат различни видове растения, както и типични представители на животинския свят – полярни лисици, тюлени, моржове, елени и кралете на Арктика – белите мечки (защитен вид).

Днес островите са собственост на Норвегия, като по-голямата част от тях са обявени за строго защитени “национални паркове”.

Интересът към Свалбард от страна на Русия и други световни сили все повече нараства, тъй като се смята, че ледените земи крият все още непознати богатства.

По какъв начин Свалбард е свързан с България и защо често е наричан “Ноевият ковчег” на света, ще ви разкажа в някоя от следващите публикации, с едни от най-изумителните факти за него.

Желая ви слънце,
Вики

photo credit:

stian klo
rodrigo ribeiro
stian klo

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.