Äidin Omenapiirakka | Финландски есенен ябълков пай

Днес ще отскочим на гости до съседна Финландия, за да се насладим на един от традиционните им есенни десерти.

Той е сладък, хрупкав, сочен и изпълва дома ни с неустоимия аромат на препечени ябълки и канела. Чудесен начин да внесем допълнително уют и усещане за хюга в мъгливите есенни дни.

Äidin OmemapiirakkaФинландски есенен пай с ябълки

Необходими съставки

За коричката

375 гр. брашно
100 гр захар
225 гр. масло
2 жълтъка
1 белтък за глазиране
пудра захар за поръсване отгоре

За пълнежа

4-5 средно големи ябълки
1 с.л. кафява захар
2 с.л. канела

Начин на приготвяне

#1 Предварително загряваме фурната до 200 градуса.

За коричката:

#2 Пресяваме брашното и захарта в купа;

#3 Добавяме маслото докато сместа не заприлича на едри трохи, след което добавяме жълтъците и омесваме тестото с ръце докато се смесят хубаво съставките;

#4 Разделяме тестото на 2 равни части, поставяме в затворен съд и оставяме да престои в хладилника докато приготвим пълнежа;

За пълнежа:

#5 Обелваме и нарязваме на тънки резенчета ябълките, след което ги поставяме в голяма купа;

#6 Затопляме ги за около 3 минути в микровълнова или обикновена фурна, докато поомекнат. Ако искаме ябълките ни да са по-хрупкави може да пропуснем тази стъпка;

#7 Поръсваме с канела и захар и покриваме равномерно ябълките;

#8 Разточваме тестото между 2 парчета хартия за готвене и го разстиламе внимателно, така че да покрие дъното на 23-сантиметрова тавичка; 

#9 Разточваме “капачето” на пая (2-та част от тестото)

#10 Подреждаме ябълките на слоеве в тигана, поръсваме с още малко захар и канела и поставяме “капачето” от тесто.

#11 Остатъка от тестото можем да използваме за декорация на пая (есенни мотиви, цветя, геометрични фигурки и др). След което помазваме с белтък и поръсваме със захар.

#12 Печем около 35-40 минути или до златист цвят. Оставяме пая да се охлади малко преди сервиране.

Това е един от най-лесните сладкиши, които можем да си приготвим за нула време и да направим неделния следобед още по-сладък.

Още скандинавски рецепти и вкусотии от кухнята на Севера ще откриете тук.

Бон апети!

Желая ви слънце,
Вики

credits: apronandink

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.