Æbleskiver | Празнични лакомства от Дания

Хей, как сте, приятели?

Ноември започна много трудно за мен. С продължително боледуване и доста тежки моменти, първите 20 дни от месеца неусетно отлетяха. 

Бях приготвила списък с доста интересно съдържание за този месец, но за съжаление нямах сили да го създам.

Все още не съм оздравяла напълно, но някак си се мотивирах да ви напомня за себе си и, надявам се, да внеса доза празнично настроение в забързаните ни делници.

Вчера за първи път реших да приготвя едно от най-популярните лакомства в Дания – Еблескивер (Æbleskiver). 

В буквален превод името на този десерт означава “резенчета ябълка”. В миналото по традиция хората са го приготвяли с малки парченца ябълка, но днес вече се срещат различни варианти с пълнеж от шоколад, сладка, мед или пудра захар.

Легендата разказва как група викинги се върнали от тежка битка в лагера си. Решили да изпекат подобните на палачинки лакомства, но тъй като не разполагали със съдове, използвали щитовете и каските си. На това се дължи и сферичната форма на съвременния Еблескивер.

Тази неустоима закуска е и чудесна компания за следобедното кафе, както и вкусен снакс за всяка част от деня. 

Като консистенция наподобява палачинките, но вътрешността е много по-лека и пухкава (като нашите бухтички). По размер са по-малки и със сферична форма.

За приготвянето на Еблескивер е необходим специален тиган, който има дълбоки сферични разделения и е с незалепващо покритие. 

Моят е на марката “Norpro”. 

За съжаление няма такива в България. Затова го поръчах от сайта на Amazon.co.uk до офис на куриерска фирма Gabieli в Англия, тъй като за него няма директна доставка до България. Пристигна за около седмица и съм много доволна.

Може да го видите и поръчате от тук.

Чрез поръчката от този линк ми помагате да получа малка комисионна, която ще използвам за покриване на част от разходите за блога (домейн, хостинг), както и да продължа да качвам полезно и безплатно съдържание за вас.

Благодаря ви за подкрепата! 🙂

Рецепта за празнични лакомства от Дания
Æbleskiver

Необходими продукти

2 яйца
2 чаши брашно
1 с.л. захар
2 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода за хляб
½ ч.л. сол
4 с.л. разтопено масло (+ малко за помазване на тигана)
2 чаши мътница* (buttermilk)

*Мътницата е млечна напитка, подобна на айряна, но с по-голяма масленост и гъстота. Може да се намери в магазините за био продукти или да си я приготвим в домашни условия.

Аз използвах готов продукт от “Балев био”, който струва около 3 лв (500 мл.), който е достатъчен за приготвянето на 4 тигана еблескивер или около 30 бр. от лакомството.

Начин на приготвяне

#1 В средно голяма купа разбиваме само белтъците;

#2 В отделен голям съд смесваме брашното, бакпулвера, содата, солта и захарта. Разбъркваме добре, след което добавяме жълтъците, мътницата и разтопеното масло;

#3 Внимателно изсипваме разбитите белтъци в останалата смес и разбъкрваме съвсем леко, за да се запази “въздушната” консистенция на сместа;

#4 Загряваме тигана на средна температура и помазваме всяка вдлъбнатинка с малко масло. 

#5 Добавяме по 1 с.л. от сместа във всяка формичка от тигана. По желание може да сложим сладко, шоколад или парченце плод и отново малко от сместа, за да ги покрием;

#6 След 2-3 минути, когато започнат да се появяваат мехурчета в сместа, но консистенцията все още е леко втечнена, преобръщаме всяка формичка с дървени бъркалки или клечки за зъби. Целта е течната част да се излее във формата и да прилепне плътно, за да се изпече равномерно;

#7 По този начин продължаваме да печем десерта до любимия златисто-кафяв цвят;

#8 Ако сме използвали пълнеж е препоръчително да изчакаме хубаво да се охладят преди консумация;

#9 Готовият еблескивер поднасяме поръсен с пудра захар, кленов сироп или сладко по избор.

Освен че се приготвят супер бързо и са неустоимо пухкави и вкусни, тези лакомства носят много уют и доволни усмивки.

Традиционно се консумират около коледните празници, а защо не и във всеки друг ден, в който ни трябва повод за щастие.

Още специални и изпробвани скандинавски рецепти ви очакват тук.

Бон апети!

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.