SCANDI TV SERIES | ЛЮБИМИ СКАНДИНАВСКИ СЕРИАЛИ

photo: unsplash.com

Все по-студените зимни вечери и ‘остани-си-вкъщи’ периодът този месец са чудесна възможност да се насладим на домашния уют в компанията на чаша вино и едни от най-добрите скандинавски сериали.

В днешната селекция споделям своя списък с избрани заглавия, които си струва да гледаме този месец.

Постарах се да подготвя за всеки по нещо – свежа романтика, неангажираща комедия или вълнуваща драма. 

Ако и вие имате нужда от вдъхновение или нещо по-различно за гледане, предлагам да разчупим рутината с някой от тези сериали и си подарим виртуално пътешествие до Скандинавия. 

Love & Anarchy (Sweden)

Дръзка и модерна шведска лента, наситена с пикантни сцени (дръжте децата далеч от монитора) и вълнуващи моменти. 

Освен че изобилства с комични случки, в нея можем да открием и много примери за забележителната скандинавска модна визия, която главната героиня демонстрира. 

А докато чакаме да отмине епидемията и възможността да пазаруваме спокойно, може да си помечтаем и да се поглезим с един ‘Шопинг следобед в Стокхолм’ от тук.

Резюме: Софи е отдадена на кариерата си консултантка и омъжена майка на две деца. Когато получава задача да модернизира старо издателство, тя се запознава с младия IT техник – Макс, с когото започва неочакван флирт. Техните игри оспорват обществените норми и ги карат да преоценят живота си.

IMDB линк

Netflix линк

Home for Christmas (Norway)

За всички почитатели на коледния уют, предлагам една страхотна поредица, която носи много хюга настроение и разкрива страхотни коледни пейзажи от Норвегия.

До момента разполагаме с първи сезон, който излезе миналата година, а на 18 декември тази година очакваме и втори сезон. 

Филмът е лек, неангажиращ, сърдечен и същевременно учудващо близък до интригуващи теми от реалността – точно това, към което предразполага декември. 

Резюме: Йохан е 30-годишна необвързана дама, която е подложена на постоянни коментари за нейният личен живот и завишените очаквания на обществото за ‘перфектната Коледа’. Младата дама се впуска в трескаво преследване на партньор, когото да доведе у дома за Коледа, и с когото евентуално да впечатли близките си.

IMDB линк

Netflix линк

The Valhalla Murders (Iceland)

Изключително обещаваща криминална драма, за почитателите на мрачния ‘Nordic noir’ жанр, която излезе през март тази година.

Любопитен факт за нея е, че е базирана на реален случай.

Ако харесвате скандинавската митология и искате да научите повече за нея, както и да се насладите на впечатляващи пейзажи от Исландия, това е вашият сериал.

Резюме: Полицейският следовател Арнар пътува от Осло (Норвегия), за да съдейства в разследването на първия сериен убиец в Исландия. Той работи със своята исландска колежка – Ката, която е отговорник по делото. Двамата се състезават с времето в търсене на виновника, преди да е станало твърде късно. Първоначално жертвите сякаш нямат връзка помежду си, но с напредване на разследването, полицаите откриват дом на изоставени момичета на име – Валхала, в който преди 35 години са се случили ужасяващи събития.

IMDB линк

Netflix линк

BBC 4 (UK) линк

Rita (Denmark)

Премиерата на този  датски комедиен сериал беше през 2012, като през юли тази година излезе пети сезон.

От него може да очакваме уникални персонажи, водеща женска роля, забавно шоу и като цяло – невъзможност да се откъснем от него. Затова ви съветвам да започнете да го гледате когато имате повече свободно време.

А какъв по-подходящ момент от декември?

Резюме: Рита е непокорна и откровена учителка, която е изключителен професионалист в ‘класната стая’, но изглежда има нужда от учител когато става дума за нейния личен живот.

IMDB линк

Netflix линк

TV 2 (DK) линк

Norsemen (Norway)

Готови за нещо леко, което да ни разсмее?

В такъв случай живота на викингите може да е точно това, от което имаме нужда.

Тази забавна поредица е направена като пародия на страхотния сериал ‘Викинги’ (Netflix), който също препоръчвам, ако все още не сте гледали.

Тя е изпълнена с черен хумор и показва предизвикателствата на жителите на малкото селце такива, каквито биха били през призмата на нашето съвремие. 

Някои я описват като ‘Монти Пайтън среща Игра на тронове’.

Филмът е заснет едновременно на норвежки и английски език, така че може да се гледа без дублаж.

Третият сезон излезе през юли тази година, което означава, че ни очакват доста минути смях. 

Резюме: Норвежки комедиен сериал, който разказва за живота на група викинги, живеещи в село Норхайм около 790 год. (сл. н. е). Техният график е зает с грабежи, поробване и решаване на проблеми чрез насилие. ‘Те бяха брутални, но особено умни, не бяха.’

IMDB линк

Netflix линк

NRK (NO) линк

Bonus Family (Sweden)

Приятен шведски драма-сериал, който излезе през 2017 година. До момента има заснети три сезона.

Резюме: Сериалът изследва сложността на взаимоотношенията на хората в съвременния семеен живот.

IMDB линк

Netflix линк

Ragnarok (Norway)

За финал – нещо специално за всички почитатели на поредиците за супергерои.

‘Ragnarok’ е фентъзи-драма-тийн сериал, който разказва за скандинавската митология.

Неговата премиера беше през януари, тази година. Издателите разкриха наскоро, че можем да очакваме втори сезон през следващата година.

В главната роля е младият Магне, който е изненадан, когато разбира за себе си, че е въплъщение на Тор (Богът на гръмотевиците в Скандинавия). Сериалът грабва вниманието с красиви снимки и живописни пейзажи от Норвегия.

Резюме: В малкия измислен норвежки град Еда хората са принудени да реагират на климатичните проблеми. Ледените шапки се топят по-бързо от очакванията. Хората преминават през дълги периоди на суша. Зимите са все по-топли, а хората изпитват все по-студени изблици. В тези екстремни метеоролгични условия, светът се променя и, според мнозина, дори се е запътил към своя край (‘Рагнарог’). Освен ако някой не се намеси..

IMDB линк

Netflix линк

photo: unsplash.com

Гледали ли сте някои от тези сериали? Харесаха ли ви?

Ще се радвам да споделите в коментар вашето мнение и препоръки за интересни северни кино-продукции.

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.