SCANDI GLÖGG | ТАЙНАТА НА СКАНДИНАВСКОТО ГРЕЯНО ВИНО (ГЛЬОГ)

Гльог (gløgg or glögg) е традиционна напитка от XVIв., широко разпространена в района на Скандинавските и другите северни страни.

Нейното наименование произхожда от шведските думи ‘glödgat vin’, носещи значението на ‘горещо вино’.

По състав е много подобна на традиционното греяно вино или пикантен ликьор, но съдържа някои тайнствени и специфични билки и аромати.

Тя е подходяща за зимните месеци и особено периодът около Коледните празници.

Съществува в алкохолен и безалкохолен вариант, както и в различни интерпретации спрямо използваните подправки.

Скандинавците обикновено си купуват готов ‘гльог’, но много често той е твърде сладък. Затова много от тях (включително и аз) предпочитат домашно приготвения вариант, с който можем да контролираме вкуса и качеството на напитката според предпочитанията си.

Днес ще ви споделя две вариации на тази страхотна напитка – традиционна и класическа рецепта, които можем да си приготвим бързо и лесно у дома.

КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА ЗА СКАНДИНАВСКИ ГЛЬОГ (GLÖGG)

Необходими продукти

1 бутилка червено вино
150 мл. захар
150 мл. водка
100 гр. стафиди
кората на 1 портокал
6 зърна карамфил
1-2 канелени пръчици
1 парче пресен джинджифил
½ ч.л. кардамонови семена

Начин на приготвяне

1# Водката се изсипва в буркан с капак и към нея се добавят всички подправки (карамфил,кардамон,канела,джинджифил) + стафидите и портокаловата кора;

2# Бурканът се затваря и оставяме да престои 3-4 дни;

3# При готовност на получената смес, водката се прецежда и се изсипва в тенджера; 

4# Добавя се виното и захарта;

5# Загряваме на умерен огън (без завиране) докато захарта се разтопи;

6# Сервираме в компанията на стафиди и бланширани бадеми, които пускаме в чашите;

Традиционната скандинавска рецепта се състои от два етапа- приготовление на екстракт за гльог и създаване на самия гльог.

ГЛЬОГ ЕКСТРАКТ

Необходими продукти

200 мл. сок от касис
75 мл. лимонов сок
20 зърна карамфил
10 кардамонови шушулки (леко натрошени) или семена
2 шушулки канела
200 гр. захар

Начин на приготвяне

1# Поставяме всички съставки в тенджера с 300 мл.вода;

2# Похлупваме и оставяме до завиране, като междувременно разбъркваме, за да помогнем за разтапянето на захарта;

3#След завиране оставяме да къкри на тих огън за около 20 мин., след което прецеждаме;

4# Изхвърляме подправките, наливаме течността в бутилки и стерилизираме. Така уплътнените бутилки можем да съхраняваме месеци в тъмно и хладно помещение;

ТРАДИЦИОНЕН СКАНДИНАВСКИ ГЛЬОГ (GLÖGG)

Необходими продукти

750 мл. червено вино
250 мл. екстракт от гльог
150 гр. бланширани бадеми, натрошени на едро
150 гр. стафиди

Начин на приготвяне

1# Смесваме виното, екстрактът от гльог, бадемите и стафидите в тенджера;

2# Загряваме за около 10 мин. на умерен огън (без завиране);

3# Сервираме в чаши с лъжички за ‘улавяне’ на бадемите и стафидите;

Надявам се да ви е вкусно! 🍷🍊

Пожелавам ви топли и изпълнени с нежност празнични дни! 

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.